1. Wat zijn de basisprincipes van het mobiliteitsbudget?
Aangepast - 1 maart 2023
Wanneer een werkgever beslist om het mobiliteitsbudget in te voeren in zijn onderneming, kunnen werknemers hun bedrijfswagen of hun recht op een bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget.
Dat budget kunnen de werknemers vrij besteden in 3 pijlers rekening houdende met de bestedingsmogelijkheden aangeboden door de werkgever.
2. Werkgevers
- 2.1. Is de werkgever verplicht om het mobiliteitsbudget in te voeren?
- Aangepast - 2.2. Kan een werkgever onmiddellijk starten met het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 2.3. Kan een startende werkgever ervoor kiezen om enkel het mobiliteitsbudget in te voeren in zijn onderneming, zonder bedrijfswagens ter beschikking te stellen?
- 2.4. Wanneer wordt de activiteit van de werkgever beschouwd als gestart?
- 2.5. Hoe ziet het kostenplaatje eruit voor de werkgever?
3. Werknemers
- 3.1. Wie komt in aanmerking voor het mobiliteitsbudget?
- 3.2. Wat is het verschil tussen “over een bedrijfswagen beschikken” en “ervoor in aanmerking komen”?
- 3.3. Geldt het mobiliteitsbudget onvoorwaardelijk voor alle werknemers?
- 3.4. Kan een werkgever het mobiliteitsbudget beperken tot werknemers die geen milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1 kiezen?
- 3.5. Is een werknemer verplicht om in het systeem te stappen?
- 3.6. Kan elke werknemer instappen in het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 3.7. Een werknemer heeft een eigen wagen en komt in aanmerking voor een mobiliteitsbudget. Kan hij instappen in het mobiliteitsbudget en tegelijk zijn eigen wagen behouden?
- Aangepast - 3.8. Kan elke werknemer onmiddellijk instappen in het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 3.9. Een werknemer verandert van functie bij zijn werkgever en komt in aanmerking voor een bedrijfswagen. Kan hij onmiddellijk instappen in het mobiliteitsbudget?
- 3.10. Kunnen bedrijfswagens die door meerdere personen worden gebruikt, ook worden ingeruild voor een mobiliteitsbudget?
4. Procedure voor de invoering en de toekenning van het mobiliteitsbudget
- 4.1. Hoe kan de werkgever het mobiliteitsbudget invoeren?
- Aangepast - 4.2. Hoe gaat de aanvraag voor het mobiliteitsbudget precies in zijn werk?
- 4.3. Wat gebeurt er als de aanvraagprocedure niet strikt wordt nageleefd door de werkgever en/of de werknemer?
- 4.4. Wat gebeurt er als het mobiliteitsbudget werd ingevoerd vóór de inwerkingtreding van de wet of niet werd ingevoerd conform de wettelijke voorwaarden?
5. Waar kan je het mobiliteitsbudget aan besteden?
- Aangepast - 5.1. Welke keuzes zijn er allemaal mogelijk binnen het mobiliteitsbudget? En hoe worden die keuzes behandeld op het vlak van sociale zekerheid en fiscaliteit?
- 5.2. Moet een werknemer het mobiliteitsbudget in alle pijlers besteden?
- 5.3. Kan je een bedrijfswagen vervangen door een elektrische fiets en een deelauto om af en toe een gezinsuitstap te maken of een boodschap te doen. Is dat mogelijk met het mobiliteitsbudget?
Pijler 1: milieuvriendelijke bedrijfswagen
- 5.4. Moet de werkgever milieuvriendelijke wagens in pijler 1 aanbieden?
- 5.5. Kan de werkgever zijn werknemers verplichten om een milieuvriendelijke wagen in pijler 1 te kiezen?
- Aangepast - 5.6. Op welke manier wordt de kostprijs van een milieuvriendelijke bedrijfswagen vastgesteld en verrekend in het mobiliteitsbudget?
- 5.7. Kunnen brandstofkosten en parkeerkosten worden aangerekend op het mobiliteitsbudget?
- 5.8. Kunnen autokosten die niet zijn begrepen in een leasingovereenkomst maar wel het gevolg zijn van de terbeschikkingstelling van een milieuvriendelijke bedrijfswagen worden aangerekend op het mobiliteitsbudget?
- 5.9. Wat gebeurt er als de leasemaatschappij geld terugbetaalt aan de werkgever omdat er bijvoorbeeld veel minder kilometers zijn gereden met de milieuvriendelijke bedrijfswagen dan is ingeschat?
- 5.10. Wat gebeurt er als de parameters van een leasingovereenkomst worden aangepast tijdens het gebruik van de milieuvriendelijke bedrijfswagen?
- 5.11. Wat gebeurt er als de werknemer een milieuvriendelijke bedrijfswagen kiest die duurder is dan de huidige bedrijfswagen? Is een keuze voor het mobiliteitsbudget dan niet meer mogelijk?
- Aangepast - 5.12. Waar vind je de uitstoot van CO2 en van luchtverontreinigende stoffen van een wagen om uit te maken of het om een milieuvriendelijke bedrijfswagen gaat?
- Aangepast - 5.13. Wat gebeurt er als het CO2-uitstootgehalte van de milieuvriendelijke bedrijfswagen zoals dat gekend is bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) hoger is dan het CO2-uitstootgehalte opgegeven door de constructeur bij bestelling?
- Aangepast - 5.14. Met welke CO2-uitstoot moet je rekening houden, als de wagen zowel een CO2-uitstoot heeft berekend volgens de WLTP-norm als de NEDC-norm?
- Aangepast - 5.15. De nieuwe emissietest WLTP meet CO2-waarden die gemiddeld 20-25% hoger liggen dan NEDC. Is er voorzien in een correctie naar die nieuwe emissietest WLTP?
- 5.16. Wat is het wagengewicht van de milieuvriendelijke bedrijfswagen?
- 5.17. Wat gebeurt er als de normen waaraan de milieuvriendelijke wagen moet voldoen, wijzigen doorheen de tijd? Komt de gekozen wagen dan nog altijd in aanmerking voor de toepassing van het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.18. Wat gebeurt er als een werknemer zijn bedrijfswagen inruilt voor een mobiliteitsbudget en dit mobiliteitsbudget wordt berekend op basis van een referentiewagen? Moet dan nog altijd rekening worden gehouden met de milieukenmerken van de ingeruilde wagen bij keuze van een nieuwe milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1?
- 5.19. Wat gebeurt er als er een aanloopwagen ter beschikking wordt gesteld van de werknemer in afwachting van de levering van zijn milieuvriendelijke bedrijfswagen?
- 5.20. Kan de werknemer in de loop van het jaar alsnog kiezen voor een milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1?
- 5.21. Komt een zogenaamde lichte vracht in aanmerking voor omzetting naar een mobiliteitsbudget?
- 5.22. Kan een werknemer een elektrische bedrijfswagen inruilen voor een hybride bedrijfswagen in pijler 1?
- Aangepast - 5.23. Kan een werknemer een milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1 inruilen voor een andere milieuvriendelijke bedrijfswagen?
- 5.24. Kan een werknemer zijn eigen wagen gebruiken als milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1?
Pijler 2: duurzame vervoermiddelen en huisvestingskosten
- 5.25. Moet de werkgever duurzame vervoermiddelen in pijler 2 aanbieden?
- Aangepast - 5.26. Moet een werkgever alle duurzame vervoermiddelen van pijler 2 aanbieden?
- 5.27. Kan een werkgever ervoor kiezen om een mobiliteitsbudget aan te bieden dat is beperkt tot de financiering van huisvestingskosten in pijler 2 en de uitbetaling van het restsaldo in pijler 3?
- 5.28. Kan een werknemer voorstellen om bijkomende vervoermiddelen op te nemen in het mobiliteitsbudget?
- 5.29. Op welke manier verloopt de besteding van het mobiliteitsbudget in pijler 2?
- Aangepast - 5.30. Kan een werkgever ervoor kiezen om slechts één keer per jaar de onkosten gemaakt in pijler 2 terug te betalen aan zijn werknemers?
- 5.31. Kan een motor worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- 5.32. Kan een privéwagen die door meerdere gezinsleden wordt gebruikt, als poolwagen of deelauto worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.33. Kunnen duurzame vervoermiddelen voor andere personen naar keuze, zoals gezinsleden, worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- 5.34. Kunnen ook duurzame vervoermiddelen in het buitenland worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.35. Kunnen Eurostar-tickets nog worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget na de Brexit?
- Aangepast - 5.36. Kan je de aankoop van een speed pedelec, waarvan de kostprijs hoger is dan de omvang van het jaarlijks budget, financieren met een mobiliteitsbudget? Kan je de kostprijs van de speed pedelec afschrijven over meerdere jaren zodat er budget overblijft voor het onderhoud van de fiets en voor de aankoop van een valhelm?
- 5.37. Kan een werkgever de aankoop van een elektrische scooter gespreid ten laste leggen van het mobiliteitsbudget van een werknemer? Kan de werkgever de kostprijs van de elektrische scooter afschrijven over meerdere jaren zodat er budget overblijft voor het onderhoud van de scooter en voor de aankoop van een valhelm?
- 5.38. Kan de aankoop van een fiets door een werknemer die heeft plaatsgevonden vóór de toekenning van een mobiliteitsbudget, worden terugbetaald door de werkgever in het kader van dat mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.39. Een werknemer kan in bepaalde omstandigheden huisvestingskosten financieren met zijn mobiliteitsbudget. Hoe verloopt die financiering bij koppels?
- Aangepast - 5.40. Kan het mobiliteitsbudget ook worden gebruikt voor de financiering van huisvestingskosten bij samenwoning met niet-gezinsleden?
- Aangepast - 5.41. Kan het mobiliteitsbudget ook worden gebruikt voor de financiering van interesten van een hypothecaire lening voor de verbouwing van de woning van de werknemer?
- Aangepast - 5.42. Kan het mobiliteitsbudget ook worden gebruikt voor de financiering van nutvoorzieningskosten, zoals water, gas en elektriciteit?
- Aangepast - 5.43. Kan het mobiliteitsbudget ook worden gebruikt voor de financiering van bijkomende kosten bovenop de huurprijs, zoals de gemeenschappelijke lasten?
- Aangepast - 5.44. Kunnen huisvestingskosten die betrekking hebben op de periode vóór de toekenning van het mobiliteitsbudget worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.45. Wat gebeurt er als een lening slechts gedeeltelijk wordt gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving en voor het overige wordt afgedekt door een hypothecaire volmacht?
- Aangepast - 5.46. De woonplaats moet binnen een straal van 10 kilometer van de normale plaats van tewerkstelling zijn gelegen. Op welke manier wordt die afstand vastgesteld?
- Aangepast - 5.47. Op welke manier passen telewerk en satellietwerk in het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.48. Als een werknemer 60% van zijn arbeidstijd thuis werkt, is zijn woonplaats dan zijn normale plaats van tewerkstelling? Kan hij zijn huisvestingskosten dan inbrengen in zijn mobiliteitsbudget?
- Nieuw - 5.49. Kan het mobiliteitsbudget ook worden gebruikt voor de financiering van een (mobiel) tuinkantoor dat gebruikt wordt i.h.k.v. telewerk?
- 5.50. Op welke manier kan de btw worden gerecupereerd in pijler 2?
- 5.51. Ik wil mijn mobiliteitsbudget gebruiken voor de financiering van een elektrische fiets. Wat gebeurt er met de btw als ik die fiets aankoop of lease, al dan niet via mijn werkgever?
- Nieuw - 5.52. Kan de voetgangerspremie worden geïntegreerd in pijler 2?
- 5.53. Kan de derdebetalersregeling voor openbaar vervoer worden geïntegreerd in pijler 2?
- 5.54. Moet een voordeel van alle aard (VAA) worden aangerekend bij de huur van een wagen zonder chauffeur?
- 5.55. Kan het saldo van pijler 2 worden gebruikt om materiaal ter beschikking te stellen voor thuiswerk of satellietwerk?
- Aangepast - 5.56. Kan het saldo van pijler 2 worden gebruikt om materiaal aan te kopen voor het onderhoud van een fiets, al dan niet aangekocht met een mobiliteitsbudget?
- 5.57. Kan een tweedehandsfiets worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 5.58. Kan een fietsbijstandsverzekering worden gefinancierd met het mobiliteitsbudget?
- 5.59. Wanneer een werkgever een poolwagen ter beschikking stelt van een werknemer voor privé-verplaatsingen, welk bedrag moet dan in mindering worden gebracht van het mobiliteitsbudget?
- 5.60. Wanneer een werkgever een poolwagen ter beschikking stelt van een werknemer voor privé-verplaatsingen, vanaf wanneer is er dan sprake van een milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1 in plaats van een deelauto in pijler 2?
Pijler 3: geld
- 5.61. Kan de werknemer onmiddellijk (of in de loop van het jaar) kiezen voor het geld in pijler 3?
- 5.62. Kan de werknemer het geld in pijler 3 overdragen naar een volgend jaar?
- 5.63. Kan de werkgever weigeren om het geld in pijler 3 uit te betalen als de werknemer bepaalde voorwaarden niet respecteert?
- Aangepast - 5.64. De werkgever wil geen bedrijfswagen meer ter beschikking stellen. Kan de werknemer zelf een milieuvriendelijke wagen kopen met zijn mobiliteitsbudget?
6. Hoe groot is het mobiliteitsbudget?
Grootte mobiliteitsbudget
- Aangepast - 6.1. Hoe wordt de omvang van het mobiliteitsbudget vastgesteld?
- Aangepast - 6.2. Is er een formule beschikbaar om de TCO te berekenen?
- Nieuw - 6.3. Is het mobiliteitsbudget onderworpen aan een minimum- en maximumbedrag?
- Nieuw - 6.4. Wat moet worden verstaan onder het totale brutoloon van de werknemer zoals bedoeld in artikel 6, § 1, derde lid van de wet van 12.04.1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers?
- Nieuw - 6.5. Moet bij elke wijziging van het brutoloon het mobiliteitsbudget opnieuw worden getoetst aan minimum- en maximumbedrag?
- Nieuw - 6.6. Moet voor een deeltijdse werknemer de TCO worden afgezet tegen het brutoloon dat hij verkrijgt ingevolge zijn deeltijdse tewerkstelling, of moet de TCO in dat geval worden afgezet tegen het brutoloon voor een voltijdse tewerkstelling?
- 6.7. Wat gebeurt er als de TCO foutief wordt berekend?
- 6.8. Mag het bedrag van het mobiliteitsbudget worden afgerond?
- 6.9. Kosten voor carwash en parking worden vaak door de werkgever (terug)betaald aan de werknemer via een onkostennota/kostenvergoeding (d.i. een vast maandelijks bedrag ter dekking van diverse onkosten). Mogen die kosten dan ook nog eens worden toegevoegd aan de TCO?
- 6.10. Sommige werkgevers bekostigen een franchise in het kader van hun bedrijfswagenbeleid. Mag die franchise worden toegevoegd aan de TCO?
- 6.11. Een werknemer beschikt vandaag al over een elektrische bedrijfswagen en een laadpaal. Kunnen de kosten voor die laadpaal worden toegevoegd aan de TCO?
- Aangepast - 6.12. Bij een terbeschikkingstelling van een klassieke bedrijfswagen zijn de autokosten meestal slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Op welke manier wordt de fiscale last berekend die moet worden toegevoegd aan de TCO?
- 6.13. Moet het VAA van de bedrijfswagen waarmee de werknemer rondrijdt of waarop hij recht heeft, worden toegevoegd aan de TCO?
- Aangepast - 6.14. Bij een terbeschikkingstelling van een elektrische wagen zijn de autokosten op het moment van de aanvraag nog voor 120% fiscaal aftrekbaar. Op welke manier wordt het belastingvoordeel berekend dat in mindering moet worden gebracht van de TCO?
- Aangepast - 6.15. Kan de omvang van het mobiliteitsbudget worden vastgesteld zonder rekening te houden met de kosten van de werkgever voor professionele verplaatsingen, met de bedoeling om die verplaatsingen afzonderlijk te vergoeden aan de werknemer bovenop het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 6.16. Kan de omvang van het mobiliteitsbudget worden vastgesteld zonder rekening te houden met de brandstofkosten, met de bedoeling om die kosten afzonderlijk te vergoeden aan de werknemer bovenop het mobiliteitsbudget, al dan niet rekening houdende met een vooraf bepaald aantal kilometer?
- 6.17. Moet het mobiliteitsbudget per individuele werknemer worden bepaald of mag de werkgever een mobiliteitsbudget per functiecategorie vaststellen?
- 6.18. Hoe bepaalt de werkgever het mobiliteitsbudget voor werknemers die geen bedrijfswagen hebben, maar er wel voor in aanmerking komen?
- 6.19. Mag de werkgever de TCO berekenen van alle huidige bedrijfswagens in een bepaalde functiecategorie, daarvan een gemiddelde nemen en dat gemiddelde gebruiken als referentie voor de toekenning van het mobiliteitsbudget aan die functiecategorie?
- 6.20. Een werknemer had recht op een bedrijfswagen, maar heeft een wagen van een lagere categorie gekozen dan van de categorie waarop hij recht had. Wat is het uitgangspunt voor de berekening van de TCO?
- Aangepast - 6.21. Hoe bepaalt de werkgever hoeveel brandstofkosten in rekening moeten worden gebracht bij de vaststelling van de omvang van het mobiliteitsbudget?
- 6.22. Mag de werkgever een referentiebudget voor de brandstofkosten vastleggen, zonder rekening te houden met de afstand van het woon-werkverkeer van de werknemer?
- Aangepast - 6.23. Hoe wordt het mobiliteitsbudget berekend wanneer de werknemer in de loop van een kalenderjaar instapt?
- 6.24. Wordt het bedrag van het mobiliteitsbudget beïnvloed door het feit dat de werknemer deeltijds werkt op het ogenblik van instap in het mobiliteitsbudget?
- 6.25. Een werknemer heeft gelijktijdig de beschikking over meerdere bedrijfswagens voor persoonlijk gebruik. Krijgt hij daardoor een groter mobiliteitsbudget?
- 6.26. Een werknemer beschikt over een bedrijfswagen waarvan de leasingtermijn binnenkort verstrijkt en wil kiezen voor het mobiliteitsbudget in plaats van voor een nieuwe bedrijfswagen. Wordt het mobiliteitsbudget dan berekend op basis van de huidige bedrijfswagen waarover de werknemer beschikt of op basis van de nieuwe bedrijfswagen waarvoor de werknemer in aanmerking komt?
- 6.27. Een werkgever leaset bedrijfswagens voor een periode van 3 jaar en gaat dan over tot de aankoop ervan. Als een werknemer kiest voor de toepassing van het mobiliteitsbudget, op welke basis wordt het mobiliteitsbudget dan berekend?
Factoren die het mobiliteitsbudget beïnvloeden
- Aangepast - 6.28. Ligt het bedrag van het mobiliteitsbudget voor eens en altijd vast?
- 6.29. Wordt het mobiliteitsbudget geïndexeerd?
- 6.30. Heeft een wijziging van het bedrag van de kilometervergoeding die de Staat aan zijn personeelsleden toekent voor dienstverplaatsingen, een impact op het mobiliteitsbudget?
- 6.31. Heeft een wijziging van het bedrag van de CO2-solidariteitsbijdrage een impact op het mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 6.32. Wat als het bedrijfswagenbeleid van de werkgever verandert en er vanaf een welbepaald moment wagens van een lagere categorie worden aangeboden. Welk effect heeft dit op het mobiliteitsbudget?
- 6.33. Kan een werkgever het mobiliteitsbudget van zijn werknemers verhogen door het bedrijfswagenbeleid en de bijhorende budgetten aan te passen?
- Aangepast - 6.34. Wat als de onderneming verhuist en/of de werknemer verhuist. Welk effect heeft dit op het mobiliteitsbudget?
- 6.35. Wordt het bedrag van het mobiliteitsbudget beïnvloed door het feit dat de werknemer deeltijds begint te werken na instap in het mobiliteitsbudget?
Opvolging mobiliteitsbudget
- Aangepast - 6.36. Op welke manier kan de werknemer het gebruik van zijn mobiliteitsbudget opvolgen?
- 6.37. Op welke datum moet de werkgever bestedingen van het mobiliteitsbudget verrekenen: de gebruiksdatum, de factuurdatum of de betaaldatum?
- 6.38. Zijn de persoonsgegevens van de werknemers beschermd?
- 6.39. Moet de werkgever verplicht een beroep doen op een derde partij voor de creatie en het beheer van een mobiliteitsrekening?
- Aangepast - 6.40. Worden er specifieke formaliteiten opgelegd voor het beheer van een mobiliteitsrekening?
Overschrijding mobiliteitsbudget
7. Hoelang wordt het mobiliteitsbudget toegekend?
- 7.1. Wanneer gaat het mobiliteitsbudget precies van start?
- 7.2. Kan een mobiliteitsbudget retroactief worden toegekend?
- Aangepast - 7.3. Behoudt de werknemer voor altijd het recht op zijn mobiliteitsbudget?
- 7.4. Kan de werkgever een minimumtermijn opleggen waaraan de werknemer is gebonden indien hij kiest voor het mobiliteitsbudget?
- 7.5. Wordt het mobiliteitsbudget toegekend bij langdurige afwezigheid?
- 7.6. Wat gebeurt er met het mobiliteitsbudget tijdens een periode van schorsing van de arbeidsovereenkomst? Mag een pro rata worden toegepast?
- Aangepast - 7.7. Wordt het mobiliteitsbudget jaarlijks of maandelijks toegekend?
8. Juridische gevolgen van het mobiliteitsbudget
- Aangepast - 8.1. Moet de werkgever nog tussenkomen in de kosten voor het woon-werkverkeer van de werknemer?
- 8.2. Zijn er uitzonderingen op het strikte verbod om specifieke fiscale en sociale vrijstellingen in het kader van het woon-werkverkeer toe te passen in combinatie met het mobiliteitsbudget?
- 8.3. Kan een werknemer met meerdere werkgevers, een mobiliteitsbudget bij de ene werkgever cumuleren met een tussenkomst voor woon-werkverkeer bij de andere werkgever?
- 8.4. Blijft de werkgever voor altijd “bevrijd” van de verplichting om tussen te komen in de kosten voor het woon-werkverkeer van de werknemer?
- Aangepast - 8.5. Kan de werkgever bovenop het mobiliteitsbudget nog een vrijgestelde kilometervergoeding toekennen voor professionele verplaatsingen?
- 8.6. Kan de werkgever bovenop het mobiliteitsbudget nog een poolwagen ter beschikking stellen voor professionele verplaatsingen?
- 8.7. Wat gebeurt er met het mobiliteitsbudget bij een “overgang van onderneming krachtens overeenkomst” (cao 32bis)?
9. Statuut van het mobiliteitsbudget
- 9.1. Komen alle bedrijfswagens in aanmerking voor omzetting naar een mobiliteitsbudget?
- Aangepast - 9.2. Een werknemer had recht op een bedrijfswagen, maar heeft dit recht nooit uitgeoefend. Als compensatie ontving hij maandelijks een brutopremie. Komt hij daardoor niet meer in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?
- 9.3. De bedrijfswagen maakt deel uit van het cafetariaplan van de werkgever. Sommige werknemers hebben onmiddellijk gekozen voor een bedrijfswagen, andere hebben eerst gekozen voor een ander voordeel. Kan ook die laatste groep werknemers een mobiliteitsbudget aanvragen?
- 9.4. De bedrijfswagen maakt samen met een aantal andere voordelen deel uit van het cafetariaplan van de werkgever. Omdat een bedrijfswagen wel wat kost, moeten werknemers die daarvoor kiezen ofwel ook een eigen bijdrage betalen ofwel (een deel van) hun extralegale voordelen op bedrijfsniveau inbrengen in het cafetariaplan. Kunnen die werknemers een mobiliteitsbudget aanvragen?
- 9.5. Wat is een cafetariaplan?
Arbeidsrechtelijke aspecten van het mobiliteitsbudget
- Aangepast - 9.6. Wat moet minstens worden opgenomen in de overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer?
- 9.7. Welke rechten kan een werknemer ontlenen aan het mobiliteitsbudget?
- 9.8. Wat gebeurt er bij uitdiensttreding? Welk bedrag wordt meegenomen voor de bepaling van de opzegvergoeding?
Sociaalrechtelijke aspecten van het mobiliteitsbudget
- 9.9. Hoe wordt het mobiliteitsbudget behandeld voor de toepassing van de socialezekerheidsbijdragen?
- Aangepast - 9.10. Kan een werknemer een RSZ-vrije kilometervergoeding krijgen voor het gebruik van de eigen wagen voor woon-werkverkeer?
- 9.11. Kan een werknemer bovenop het mobiliteitsbudget een fietsvergoeding vrij van socialezekerheidsbijdragen krijgen van zijn werkgever wanneer hij elke dag met de fiets naar het werk komt? Voordien deed hij dat slechts één keer per week.
- 9.12. Kan een werknemer bovenop het budget een fietsvergoeding vrij van socialezekerheidsbijdragen krijgen van zijn werkgever wanneer hij al meer dan drie maanden regelmatig met de fiets naar het werk kwam maar daarvoor geen fietsvergoeding heeft aangevraagd?
- 9.13. Op welke manier worden in pijler 3 sociale rechten opgebouwd bij statutaire ambtenaren?
Fiscaalrechtelijke aspecten van het mobiliteitsbudget
- Aangepast - 9.14. Is het mobiliteitsbudget bij de werknemer belastbaar?
- Aangepast - 9.15. Heeft de werknemer recht op een vrijstelling voor vergoedingen of voordelen woon-werkverkeer in combinatie met het mobiliteitsbudget?
- 9.16. Wat zijn de gevolgen voor een werknemer wanneer de voorwaarden van het mobiliteitsbudget niet zijn nageleefd?
- 9.17. Is het mobiliteitsbudget bij de werkgever aftrekbaar?
- Aangepast - 9.18. Waar op de inkomstenfiche 281.10 moet het mobiliteitsbudget worden vermeld?
- Aangepast - 9.19. Waar op de inkomstenfiche 281.10 moet een vergoeding of voordeel voor woon-werkverkeer in combinatie met een mobiliteitsbudget worden vermeld?
- Nieuw - 9.20. Heeft de werknemer recht op de belastingvermindering voor uitgaven voor de verwerving van een elektrische motorfiets, drie- of vierwieler wanneer hij een mobiliteitsbudget ontvangt?